
We zitten midden in een pandemie.
Het COVID-19 virus, het corona virus, maakt veel slachtoffers.
Deze overledenen verdienen hetzelfde respect als iedere andere overledene.
De nabestaanden van deze overledenen hebben grote behoefte aan afscheidnemen en moeten een goede start in hun rouwverwerking krijgen om latere problemen te voorkomen.
Dit alles is de wens van iedere balsemer om het in goede banen te lijden.
Door het gevaar van besmetting van COVID-19 virus onder nabestaanden zijn uitvaarten vaak pas mogelijk in hele klein groepjes of online. Dit alles maakt goede rouwverwerking soms moeilijker.
Het is mijn idee dat door goed en veilig te werken (iets wat je als balsemer altijd al zou moeten doen) en correct gebruik van PPE (personal protective equipment) de kans op besmetting van overledene naar balsemer minimaal is.
Omdat een goede balseming naast een cosmetisch aspect ook een preserverend en hygiënisch aspect heeft, is het mijn persoonlijke mening dat een gebalsemde overledene opgebaard kan worden en door nabestaanden afscheid kan worden genomen van de overledene zonder risico.
Ik adviseer alleen
geen thuisopbaringen om dit moment. Dat is omdat er dan een risico is dat er teveel mensen op het huisadres komen om afscheid te nemen en die kunnen wél besmettingen veroorzaken voor nabestaanden en andere bezoekers.
Lastiger is het als een overledene aan COVID-19 is overleden in een buitenland. Je bent dan gebonden aan de daar geldende regels, en die kunnen streng zijn, waardoor soms een crematie de enige optie is en dan een afscheids-ceremonie / herinneringsbijeenkomst rondom de urn te organiseren. DIt is voor de rouwverwerking zeker waardevol.
Het overbrengen van een overledene vanuit het buitenland heet repatriëring. Soms kan je reisverzekering je hierbij van advies zijn. Maar nogmaals de regels zijn anders per land., en daar heb je je aan te houden, hoe moeilijk dat soms ook is, als je al diep verdrietig bent.