Home
Sinds 1997 ervaring in de uitvaartverzorging in Flevoland
Balsemen is een alternatief voor het gebruik van een koeling.

Tips en trucs voor professionals

Hieronder volgen een aantal handige tips voor bijzondere of moeilijke gevallen. Deze tips zijn voor iedereen beschikbaar met als doel dat we met elkaar tot een zo goed mogelijk resultaat komen. Sommige tips heb ik voor u vertaald uit het engels, en zijn afkomstig van derden, de bron staat dan onderaan vermeld. Ik word niet gesponsord door leveranciers dus ik zal verschillende middelen voor verschillende situaties aanbevelen, gebaseerd op de ervaringen die ik heb opgedaan met dat middel.

Heeft u een tip voor anderen die u wilt delen, email mij dan uw tip op info@balsemen.com

Maden

Bij een lijkvinding of een ver-gevorderde ontbinding kun je te maken krijgen met maden, het middel van Esco dat heet San-Veino Liquid helpt fantastisch om de maden te verwijderen van met name het gezicht en geeft je de kans om daarna de reconstructie van het gezicht te doen. Je spuit of giet de onverdunde vloeistof in de neusgaten en mond; de maden zullen met hoge spoed naar buiten komen. Verwijder de maden en begin daarna met de arterial injection en verdere behandeling.

Decomposition - ontbinding

Voor de behandeling van een lichaam dat reeds aan het ontbinden is, is een arterial injection met onverdunde vloeistof het beste, mits de aderen en venen nog intact zijn. Het is onvermijdelijk dat de onverdunde vloeistof die je injecteerd de weefsels zal ontkleuren/bleken. Het gebruik van cosmetica is nodig met name in gelaat en handen om die weer een "natuurlijke kleur" terug te geven. Voor de oppervlakkige gebieden die aangetast zijn is een compres met onverdunde vloeistof nodig om de ontbinding op die plek een halt toe te roepen. Ik gebruik dan bij voorkeur een vloeistof van Dodge die heet Basic Dryene, onverdund op een matje of op watten en het dan afdekken met huishoudfolie. Laat dit zo lang mogelijk zitten, en werk ondertussen verder. Dryene is bijzonder scherp spul dus let goed op je eigen veiligheid tijdens het werken. De vloeistof zal de weefsels verharden, en ze naderhand dus geschiktmaken voor een eventuele cosmetische behandeling. Voor de arterial injection zou ik een vloeistof aanraden met een index van minstens 25, ik gebruik soms een vloeistof die heet Rex36, en die heeft een index vna 36. Bedenk van te voren dat bij hoge concentraties je een snellere verharding van de weefsels zult hebben, en het lichaam dus al en de gewenste houding gelegd moet worden.

Gele kleur - Jaundice

De gele kleur (geelzucht) veroorzaakt door leverfalen is eenvoudig te verwijderen door de arterial injection te doen met een speciale jaundice fluid. Je kunt Jaundofiant gebruiken of andere speciale jaundice embalming fluids. Deze vloeistoffen zijn speciaal gemaakt voor dit doel. Ze halen de gele kleur veroorzaakt door het bilirubin weg zonder de huidskleur aan te tasten. De injectie is als normaal maar je moet in je achterhoofd houden dat er interne blokkades kunnen zijn waardoor de vloeistof niet volledig alle weefsels bereikt, goed opletten dus! Bij twijfel of vragen kun je altijd contact met mij opnemen!

Hechtingen

Hoeveel hechtingen ken jij? Ik heb er een paar die ik vaak gebruik bij het balsemen en die op verschillende plaatsen het beste gebruikt kunnen worden. Als je een incisie bij het sleutelbeen hebt gemaakt kun je die het beste/mooiste weer sluiten met een onderhuidse techniek. Het resultaat is dan bijna onzichtbaar, zie foto hieronder. Gebruik een kleine naald en wit draad en een klein beetje lijm. Zelf met open bloesjes etc is dit een keurige gehechtte plek die voor nabestaanden niet akelig is om te zien. Deze hechting is sub-cutaan, wat betekend onderhuids.


Dan is er nog de hechting voor de plek van de trocar incisie, die moet zo stevig mogelijk zijn, om lekkage te voorkomen vanuit de buikholte. Gebruik extra sterk draad, bij mij is dat beige van kleur, en trek goed stevig aan voor je de knoop legt. Het resultaat ziet er dan zo uit (zie foto hieronder). Deze hechting heeft de purse-string-suture. Ik spray er altijd nog een beetje Perma Seel op. Je kunt er voor de netheid nog een klein pleistertje of verbandgaasje op doen, omdat het er dan netter uitziet, en kleding zal dat gedeelte van het lichaam altijd bedekken.


Bij een overledene waarop onderzoek is gedaan, d.w.z. autopsy of sectie, gebruik ik de "baseball-stitch" voor stevigheid. Het is een niet erg mooie hechting maar als je extra sterk dubbel draad gebruikt heb je maximale effect en zekerheid dat er later bij het aankleden en inkisten geen ongelukjes kunnen gebeuren. Ook hier weer even een beetje Perma Seel en misschien een afdekkende verband voor de netheid.


Nieuwe balsem vloeistof

Er is een nieuwe cavity en arterial fluid op de markt gekomen, die bijzonder goede resultaten geeft. Het heet Genelyn. Als je dit eens wilt proberen, kun je via mij wel een proef-flesje krijgen. E-mail me dan even.
Alle foto's copyright DEJ
© 2023 - Jager Overledenenverzorging | Realisatie: Sybit - Software op Maat