Home
Sinds 1997 ervaring in de uitvaartverzorging in Flevoland
Balsemen is een alternatief voor het gebruik van een koeling.

De wereld - Gebruiken in buitenland

In veel andere landen om ons heen wordt balsemen als de normaalste zaak beschouwt, denk aan Amerika, Australië, Canada, Engeland om een paar te noemen. In deze landen zie je ook dat om een gecertificeerde balsemer te worden je een volledige opleiding van 1 of meerdere jaren moet volgen aan een University of College. De gewoontes en gebruiken verschillende rondom de wereld. Per land zal een korte samenvatting zijn van de gebruikelijke methodes aldaar. Deze lijst laat dus lokale gebruiken buiten beschouwing.


Amerika; veelal vindt balseming plaats kort na het overlijden, hoe sneller hoe beter vindt men in de USA. Ook wordt er gestreeft naar een resultaat dat bijzonder "life-like" moet zijn, nog beter eruit zien dan je ooit bij leven hebt gedaan. Zoals ze zelf zeggen; "We take the death out of dying". Men gebruikt over het algemeen vloeistoffen met een zeer hoge index formaldehyde. Het streven is dat de overledene jaren lang geconserveerd blijft. Cosmetica worden standaard gebruikt op mannen en vrouwen. Het aantal overledenen die gebalsemd wordt ligt vrij hoog, zo rond de 90-95%. Alle balsemers moeten een meerjarige opleiding volgen, die vaak internationaal erkend is. Iedere staat heeft een eigen regelgeving over uitvaartverzorging.

Engeland; door zeer strikte regelgeving, en de 2 verschillende doktersverklaringen die er nodig zijn, wordt balsemen vaak pas gedaan tussen de 3 en 8 dagen na overlijden. Er wordt gestreeft naar optimale preservatie en desinfectie, zonder dat iemand er on-dood uitziet (zoals in de USA). Men gebruikt over het algemeen vloeistoffen met lage index formaldehyde. Cosmetica wordt alleen gebruikt waar nodig en met toestemming van de nabestaanden. Het aantal overledenen die gebalsemd worden ligt zo rond de 60-70%. De kosten van een balseming liggen bij grotere uitvaartbedrijven rond de 70-100 Britse Pond. Bij zelfstandig werkende balsemers liggen die tarieven hoger, zo rond de 130 tot 300 Britse Pond, omdat zij per uur rekenen. Een behandeling wordt altijd in een uitvaartcentrum of ziekenhuis mortuarium gedaan ivm de hygiëne.
Alle balsemers hebben een internationaal erkend diploma.

Zweden: het balsemen vindt hoofdzakelijk plaats in de ziekenhuis, en wordt door ziekenhuis mortuarium medewerkers gedaan. De uitvaart vindt soms pas maanden na overlijden plaats, maar bijna altijd met een gesloten kist. Men heeft dus alleen gelegenheid de overledene te zien en afscheid te nemen kort na het overlijden. Er worden vloeistoffen gebruikt met een zeer hoge index formaldehyde. Sommige ziekenhuizen nemen de kosten voor hun rekening.

Frankrijk: het balsemen wordt gedaan door gediplomeerde thanatopracteurs, en gemiddeld wordt 30% van alle overledene gebalsemd. Dit kan echter variëren per regio, in de stad vaker dan op het platteland. Op dit moment wordt voor een balseming tussen de €300 en €450 gevraagd. Men gebruikt formaldehyde houdende producten. Franse balsemers zijn niet overal internationaal erkend, en doen behandelingen op huisadressen. De uitvaart zal vaak binnen een week na het overlijden plaats vinden.

Belgie (Antwerpen): het balsemen wordt gedaan in de ziekenhuizen, en kost tussen de €300 en €350. Gemiddeld 5-10% van de overledenen worden gebalsemd. Men gebruikt formaldehyde houdende producten.

Duitsland: In Duitsland worden alle overledene die opgebaard worden, gebalsemd. Men gebruikt daarbij hoofdzakelijk de balseming-vloeistoffen die formaldehyde bevatten, omdat dit de beste resultaten geeft. Alle balsemers hebben een internationaal erkend diploma. Men rekent rond de €300 voor een behandeling.

Oostenrijk: Alle overledenen die opgebaard worden in een uitvaartcentrum worden gebalsemd. Dit wordt door gediplomeerde balsemers gedaan. Men gebruikt altijd formaldehyde houdende vloeistoffen. Door de moeilijke bereikbaarheid in sommige berggebieden is langere preservering noodzakelijk. Gemiddeld is de uitvaart binnen 2 weken na het overlijden. Men rekent tussen de €300 en €400 voor een behandeling.© 2023 - Jager Overledenenverzorging | Realisatie: Sybit - Software op Maat